Efterårssåning i skærehaven

Vil du give næste års skærehave et forspring?

Så skulle du prøve at efterårsså!

At efterårsså kræver ikke noget fancy udstyr eller “bøvl” med forspiring inden døre og du får blomster ca. en måned før den almindelige såning- so whats not to like?

Mange af sommerblomsterne kan dog ikke efterårssås, kun de planter, der bliver kaldt for hårdføre sommerblomst/ Hardy annuals og selv blandt dem, kan der være nogle der svigter i den danske vinter.

Hvornår skal man efterårsså?

Hårdføre sommerblomster lever deres livscyklus i løbet af et år. Det vil sige de spirer, blomstrer, sætter frø og dør i en sæson (normalt en sommer) Så når man efterårssår, skal man så tilpas sent, så planterne ikke er kommet for langt i processen, men også tidligt nok til, at planterne kan nå at etablere sig inden frosten kommer og sender dem i “dvale”. Når foråret kommer, vil planterne have et solidt forspring med et godt rodnet, i forhold til når vi normalt sår om foråret.

I Danmark er det perfekte tidspunkt sidst i september/først i oktober. Der er stadig relativ god tid inden frosten så de kan nå at lave et godt rodnet men ikke så lang tid, at de når at sætte blomst og dermed er for langt i deres livscyklus.

Hvordan efterårssår man?

Jeg sår frøene helt almindeligt på voksestedet- ligesom jeg ville gøre ved en forårssåning (dog ikke lathyrus, den sår jeg i drivhuset). Jeg sår i rækker, så jeg både kan udtynde, hvis det bliver nødvendigt, men også så det er lidt nemmere at fjerne uønskede planter, når de begynder at spire. Metoden er den samme om du, som jeg, sår i højbede, eller i almindeligt havebed.

  • Lug grundigt, så du får alt ukrudt væk
  • Bestem hvad du vil så før- husk at overveje højde, evt. opbinding og måske også farverne
  • Lav riller i jorden og vand rillerne
  • Så frøene (små frø i overfladen og lidt større frø, lidt dybere) i en passende afstand – du kan altid udtynde senere, hvis det er nødvendigt.
  • Dæk frøene med lidt jord og vand løbende indtil de spirer. Når først de er spiret, så får de vand nok via regn/sne. (Hvis du har sået i drivhuset, skal der vandes sparsomt)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top