Køkkenhavedrømme..

Så blev køkkenhaven færdig og hold da op, hvor er jeg tilfreds med resultatet!! Den er (nogenlunde) lavet efter “No-dig” princippet. Altså sådan nemt forklaret, så er “No-dig” en køkkenhave, hvor man ikke rigtig bruger tiden på hårdt havearbejde, men bare går og pusler i haven og gnasker hjemmedyrkede gulerødder.. nok ikke helt..men alligevel..

Vi startede med at finde et godt sted i haven, hvor der var masser af lys og læ. Derefter dækkede vi af for græs og ukrudt (ikke noget med at grave eller fræse jorden op!) med store stykker pap. Dette vil komposteres med tiden, men formålet er naturligvis at holde alt græs og ukrudt nede, så man skal særge for at der ikke er nogle huller. Så vandes pappet, for at det klæber godt fast til jorden, inden der lægges 10 cm muld på. Dette blandede vi med ca 10-15 cm kompost, så det blev en rigtig god jord at arbejde med. Så er man faktisk klar til at plante grøntsager i haven- nemt ikke?

Det er den engelske haveentusiast Charles Dowding, som har udbredt kendskabet til No-dig, som han har praktiseret i mange år. Man får altså en køkkenhave, der kan bugne med skønne grøntsager – og halvt så meget havearbejde, som ved den traditionelle dyrkningsform- det er jeg storfan af!

Vi har valgt at lave en ret tydelig afgrænsning af køkkenhaven, med fliser og hegn- det behøver man slet ikke, men da jeg ikke vil dele mine jordbær med hunden, så var vi nødt til det, så det blev til et hegn, med god mulighed for at vores brombær kan vokse op ad og naturligvis også en masse skønne ærteblomster.

Næste sæson skal man heller ikke grave løs i køkkenhaven, men i stedet fylde på med kompost. Der vil nok være nogen som mener, at jorden ikke bliver løsnet og hvad med gødning? Mine tanker (erfaringerne kommer senere) er, at hvis vi lader være med at gå for meget i køkkenhaven, så presser vi heller ikke jorden sammen. Jeg tror at jo mere uforstyrret jorden er, jo flere gode jordbakterier og “ormeliv” får man- men det må jo komme an på en prøve. Man skal naturligvis have en nul tolerance overfor det ukrudt der vil komme, så det ikke får rodfæste, men der er vores køkkenhave ikke større end, det kan jeg godt overskue. Gødning tænker jeg kan fordeles fra oven ved hjælp af regn og det skal der jo nok komme en del af.

Hvad skal der så plantes?

Jo, vi har allerede sat en del jordbærplanter, dem har vi haft i forskellige krukker og højbede rundt i haven, men nu har de fået god plads i køkkenhaven, jeg tror dog først at de for alvor vil give noget næste år, da rigtig mange af dem er små stiklinge.

Ellers så har jeg planer om sådan “de sædvanlige” grøntsager i køkkenhaven; radiser, bolsjebeder, gulerødder, salater, glaskål, palmekål, spidskål og naturligvis pak choi (som jeg er meget vild med) og bladbede. Jeg skal have undersøgt, hvordan man bedst holder kålsommerfuglene væk fra alt mit kål og så prøve mig lidt frem med net og lignende. Intet er dog kommet i jorden endnu, det hele står på stand by i drivhuset, men sådan som vejret arter sig, så går der altså lige lidt endnu, inden de bliver sat i den rigtige køkkenhave.

Det kan nu altså også noget at have en masse planter stående i drivhuset allerede, så er sæsonen alligevel startet – trods snevejr og frost.

Jeg skal naturligvis også have nogle blomster i køkkenhaven- så den bliver en slags skærehave også, i hvert fald et stykke af den, men jeg synes blandingen mellem grøntsager og blomster er ekstrem hyggelig. Så der skal også være tagetes, ærteblomster og Evighedsblomster i køkkenhaven. Jeg har også planer om at omlægge et højbed til skærehave, det er næste projekt i haven (heldigvis en af de mindre af slagsen)