Forspiring og Forårsfornemmelser


Ihhhh-nu er det altså blevet forår og alting spirer så lystigt i havens bede og krukker, lige det skud energi, jeg havde brug for, for at krybe ud af vinter hi.

Morgenkaffen indtages igen på terrassen, mens jeg nærstuderer de forskellige spirer og fryder mig over hver ny millimeter der er kommet til.

Jeg skrev lidt kækt i efteråret- at foråret skulle være helt anderledes, være super planlagt og bare køre snorlige.. Nå ja, man kan jo blive grebet af en stemning, ikke? For helt efter bogen har det naturligvis ikke været:

Jeg har ikke sluppet alle de dårlige vaner, havecenteret har været besøgt et par gange og ja, jeg blev igen i år også fristet til at købe en smuk- men ikke dansk havevenlig plante – nemlig denne skønne Rosemyrte eller Tea Tree som den også kaldes. Den er ikke voldsomt glad for det danske klima (Jeg arbejder stadig på at “læs om planten inden jeg køber den”- men..ja, jeg købte i det mindste kun 1 plante, så det er vel fremskridt), men den kan måske bo på terrassen i de varmeste sommermåneder, hvis jeg kan holde liv i den, indendøre, indtil da.

Men jeg havde sådan lyst til at se nogle blomstrende planter og var derfor på jagt efter nogle der blomstrede i det tidlige forår, heldigvis fandt jeg andre som passer meget bedre til det danske klima. Påskeklokkerne! De er jo bare helt igennem bedårende, ikke? Der findes rigtig mange forskellige slags, jeg beherskede mig dog, da der er jo grænser for hvor mange krukker jeg kan fylde med stauder, der skal være plads til havens dronning – naturligvis den krukkede Dahlia.

(På et eller andet tidspunkt, må jeg nok erkende, at jeg skal skifte krukkerne ud med nogle permanente bede, men det er ikke i år)


Der er dog nogle ting, der til min store overraskelse har virket med denne famøse planlægning. Bede og krukker bugner nemlig af alle løgplanterne, godt nok er det kun krokus, der er kommet i blomst, men der er liv i alt det andet og det er rigtig dejligt. Man bliver bare tosset tilfreds, når det man plantede i efteråret, nu kommer så fint i foråret.

Havedrømmene står i kø her om foråret og jeg er gået i gang med forspiring til både skærehave og køkkenhave – Uden af have anlagt nogen af dem. Det er jeg nok nødt til at se på snarest. Men der er heldigvis lidt tid at løbe på, da frøene ikke lige springer fra spire og så i blomst, nogle af dem, er sørme lang tid om det.

Men ligesom sidste år, kan jeg allerede nu mærke at den tvungne tålmodighed, der er med planter og havearbejde, bare er rigtig sundt for mit hoved. Nu skal det ikke blive alt for navlepillende, men vi lever jo i en stresset hverdag og det er bare rigtig godt at få sorte negle og trække ”fast-lane”stikket ud.. Det virker i hvert fald for mig 😊

Jeg startede med at forspire ranunkler til sommerens krukker og de kommer rigtig fint.


Jeg er nok startet lidt tidligt med ranunklerne, men de står så fint i drivhuset. Lige nu er de stadig under dække om aftenen/natten, da der stadig er lidt nattefrost, men ellers klarer de sig rigtig godt.

Jeg har sat en hel del frø til forspiring- vindueskarmene bugner af kasser med små spirer.

De frø, det har gået godt med er forskellige tomat sorter; jeg har plantet Sungold, Noir de Crime, Black Cherry og frilands tomater. Der er længe til at tomatplanterne kan komme ud, jeg regner først med at de kommer i drivhuset omkring maj måned.

Det går også rigtig fint med de forskellige Dahlia frø, dem er jeg særlig spændt på, da jeg selv har indsamlet mange af frøene, fra mine egne Dahlia i haven, så det bliver spændende at se, hvad der kan komme ud af dem.

Sidste år købte jeg nogle Papegøjeblomster til havens krukker og dem var jeg meget begejstret for, de stod rigtig godt hele sommeren igennem, så dem har jeg også kastet mig over.

Der er også sået forskellige spiselige frø til køkkenhaven, Pak Choi, hovedsalat, løg og spidskål. Dem kommer der forhåbentligt mere at skrive om, om nogle uger, indtil videre ”titter” de bare lidt frem fra jorden.
Jeg er lidt spændt på hele forspiring indenfor projektet, jeg har hverken købt vækstlys eller varmemåtter, så jeg ved endnu ikke om jeg helt får det ønskede resultat, eller om jeg får nogle ranglede, skrøbelige planter. Det må komme an på en prøve.

Jeg skal jo i gang med at lave mig et lille skærehave højbed, jeg har endda meldt mig på et kursus, for at få lært ordentligt hvordan det skal gøres. Det er Haveselskabet, der afholder kurset og jeg håber, jeg kan vise resultaterne herinde til sommer – og at jeg når, at få skærehave højbedet klar til tiden. Lige nu er min største bekymring faktisk, om jeg har nok plads i vindueskarmene til alle de små spirer.

Har du nogle nye haveplaner i dette forår?