Amaryllis- det er den der juleblomst ikke?


Jeg har haft amaryllis før. Du kender det, man har købt en enkelt rød til jul (nu kan man endda få dem med voks, så der ikke engang behøves jord), så har den stået og pyntet så pænt et stykke tid i stuen. Måske har man endda været så heldig, at den er kommet med 2, måske endda 3 storslåede blomster. Når blomsterne er visnet, så har man klippet alle bladene af i håb om, at der måske kunne komme endnu en blomst og derefter konstateret, at det gjorde der så ikke, ja så ender løget sine dage i skraldespanden sammen med de andre sørgelige rester af juledekorationen.

Men nu er jeg blevet klogere – måske (vil tiden vise) endda meget klogere. Jeg har nemlig fået læst mig frem til, at amaryllis kan man sagtens gemme og endda få i blomst igen året efter. Jeg skriver at jeg måske er blevet klogere, jeg har ingen personlige erfaringer med, at få dem til at komme igen, men nu skal det prøves.

Jeg har nemlig som sædvanligt købt en amaryllis til jul. En smuk rød en af slagsen som endda kom med 3 omgange af smukke, store blomster. Jeg blev så betaget af den, at jeg også købte en i hvid. Den kom desværre kun med 2 blomster- dog lige så imponerende som dens røde fætter.

Jeg faldt så over en annonce fra et hollandsk løg firma og opdagede så at der fandtes uhyggeligt mange forskellige slags amaryllis- og ja..så blev jeg naturligvis nysgerrig (altså fristet) og købte lidt forskellige slags.

De kom i skjulere indenfor og skød hurtigt i vejret. Nogle af dem er også kommet i blomst, mens andre desværre kun er blevet til blade i år. Det er der en forklaring på.

Men først skal du lige høre her- Amaryllis..den der røde til jul- det er slet ikke en amaryllis. Ja, det var også ny viden for mig!

Den hedder faktisk Hippeastrum- i vores familie er den klart kendt som “De 4 verdenshjørner”, hvilket jo giver udmærket mening, når man ser hvordan blomsterne deler sig ud til 4 sider. Nå, men hos os, hedder de altså også stadig amaryllis- selvom det altså er “forkert”.

Denne burde jo nærmest kaldes De 6 verdenshjørner

Men hvad gør man så med løget i stedet for at smide det ud efter jul?

Jeg fandt en artikel skrevet af Camilla Plum for Havenyt- og hun har da en vis erfaring med planter, så jeg tænkte at jeg ville forsøge med hendes metode.

Jeg har “kogt” hendes vejledning ned til følgende:

  1. Klip aldrig bladene af.. Jeg ville klart ønske at jeg havde læst denne artikel, inden jeg klippede bladene af min hvide amaryllis- men heldigvis har den sat nogle nye
  2. Når løget er afblomstret skal der vandes og gødes indtil september
  3. Når frosten er helt væk, så skal løgene ud og “bages” i solen hele sommeren. De skal bages ikke bades, så pas på med vandingen.
  4. Inden frosten skal de tages ind et køligt og mørkt sted. Her skal man bare lade dem tørre ud, altså ingen vanding.
  5. Når de så begynder at spire igen (og ja, de kender selv “klokken”), så må man klippe bladene af og sætte dem frem igen og vande. Om det så liiiiige bliver til jul, det er svært at sige. Det kræver nok noget mere varme end vi har i en almindelig stue, så hvis man har en opvarmet udestue eller lignende, så kan man nok få mere held med tidspunktet. Ellers blomstrer de mellem januar -marts.

Amaryllis har altså 3 vækstperioder, man skal holde styr på – en vegetativ periode (der hvor den bages hele sommeren), en hvileperiode (når den sættes i mørket) og en blomstringsperiode. Det lyder jo sådan rimeligt nemt og jeg vil i hvert fald forsøge at følge Fru Plums gode haveråd med mine smukke amaryllis planter.

Ikke alle mine løg er kommet i blomst, men jeg håber endnu at det vil ske. Men de blomster jeg har fået i år- Wow siger jeg bare. Ikke nok med, at der er kommet de flotteste grønne blade, som faktisk også er ret så dekorative i stuen, men der er også kommet de smukkeste blomster, der har stået så længe. Så hos os er amaryllis bestemt ikke længere “kun” den der røde blomst til jul.