Selvvandingskrukker og Vandrende Jøde


Vores have indeholder ingen træer eller buske – vi har et imponerende højt æbletræ midt på græsplænen, ellers ingen træer. Det ville jeg gerne lave om på i år. 

Men da vi samtidigt går og taler om, at lave haven om, og vi ikke helt ved hvad og, hvordan vi vil ændre på haven, så er det ikke lige nu, at der skal plantes træer i selve haven. Så det skal være i krukker. 

Men træer kræver ret store krukker og jeg ville gerne have noget, der var anderledes. Heldigvis har jeg en handymand, som efter at have set et program af Vesters Have blev inspireret til at lave selvvandingskrukker- af den store slags. 

Materialerne havde han på lager – gamle gulvbrædder og en stor plastik dunk (husk at bore huller, så vandet kan løbe fra), så det eneste der skulle findes var 32 mm kloakafløbsrør og et lignende til selve hullet i den plastik dunk i bunden, og så ellers noget knofedt og tid. 

Så blev de hurtigt færdige, og jeg er vild med dem! 

Jeg har plantet en pink hyld i krukkerne – en Black Lace, den er superflot, med mørkt løv og fine pink blomster, og indtil videre trives de i krukkerne. Om de bliver plantet ud i selve haven, det ved jeg endnu ikke. Men jeg har allerede lagt en ordre på flere selvvandingskrukker, for den slags havegenbrug – det er dælme smart. 


Vandrende Jøde eller Kaffesladder (Tradescantia Fluminensis)

En af de ting jeg har arvet fra min dejlige farmor, er denne skønne Messingkrukke og den vandrende jøde i den. Egentlig var det bare en stikling jeg fik, men nu har den så sandelig fået indtaget krukken. Jeg er ret betaget af farvespillet på bladene og den måde, farverne ændrer sig på, alt efter om den stor i direkte sollys eller i halvskygge. 

En anden ting, jeg rigtig godt kan lide ved denne plante er, at den skal ikke overvandes (man kan godt glemme den i en uges tid og så give den et bette skvæt vand) og den er rigtig nem at lave stiklinger på. Bare klip en stængel af og sæt den i en krukke. Her har jeg lige klippet fra den store og lavet en ny krukke, som skal pynte på mit arbejde. Den kan godt blive lidt ranglet, men så klipper jeg bare nogle stængler af og fylder ud med dem i krukken, så bliver den pæn tæt. 

Da min farmor døde, fik jeg lov til at arve den “oprindelige” kaffesladder fra hendes hjem og den lille skjuler den stod i. Den var i en lidt sørgelig tilstand, men er ved at komme sig igen, så den skal nok klare sig og pynte i hjemmet. 

Dahlierne i haven

Endelig er der ved at ske ting og sager med mine “kartoffelplanter”. De er nu alle fyldt med knopper og en enkelt er også ved at springe ud, så det kunne tyde på at jeg når at se blomst i dem alle, inden frosten sætter ind. 

Mine søde mand er allerede ved at lave bede til alle Dahlia knoldene næste år, dog skal det lige fyldes med forårsblomster inden Dahlierne får plads der i. Så sker der noget i vores flade græsbane.