På Dahlia studietur ..


Når havefolk deler haveglæder…

Advarsel – dette indlæg indeholder billeder af utroligt mange smukke Dahlias. Vær opmærksom på, at læsning af dette indlæg kan medføre en trang til at lave om i sin have, købe mange knolde til december og generelt bare blive forelsket i Dahlia blomsterne. 

Egentlig havde jeg tænkt mig, at det næste opslag skulle handle om krukker og selvvandingskrukker, men så skete der noget spændende, så det vil jeg hellere dele med jer. 

Det hele begyndte med et Facebook opslag, hvor Tina Christophersen delte et billede af hendes smukke terrasse, som er omkranset af højbede, der bugner af frodige Dahlias. Lige netop sådan et syn, jeg ville elske i vores have. 

Jeg kommenterede på opslaget og Tina indbød mig straks til havevandring og snak om Dahlias og hendes erfaring med disse blomster. 

Jeg greb muligheden, da jeg jo stadig absolut intet ved om disse blomster og hvis man får en mulighed som denne, så skal den gribes. 

Allerede i Tinas gårdsplads er det tydeligt, at her bor et Dahlia menneske. Det første man møder (udover bedårende kattekillinger og masser af sommerfugle) er hendes store runde bed, fyldt med Dahlias. Store, små, enorme og i alle former og farver. Sikke et syn!

Som I kan se på billederne her, så er der lige fra den dramatiske dybe røde Sam Hopkins til den enorme Kevin Floodlight, til de mere sarte anemonetype Edge og Joy 

Tina er ligesom sine blomster; sprudlende og farverig og man mærker med det samme,  hendes entusiasme omkring denne blomst. Men hun er skam også ydmyg- hun lærer stadig af sine have forsøg og de nye knolde hun får hjem, selvom hun har haft blomsten i en hel del år ad flere omgange. (Der var vist en lille flirt med pelargonier- men det var heldigvis en forbigående periode) 

Vi gik en tur i selve haven og igen bliver man slået af en mangfoldighed af farver og former. Tinas bede er virkelig en fryd for øjet- så mange forskellige Dahlias. (Heldigvis havde hun også et par “kartoffel” planter som mine, og kunne berolige mig med, at de nok skulle komme) Tina har også sat en hel del knolde (ca 350 stk), så der er en del blomster. (Tina kender nærmest navnene på dem alle sammen, jeg kan ikke- så jeg undskylder på forhånd, hvis der er en enkelt, jeg har fået navngivet forkert)

Vi kom også til den smukke terrasse- jeg håber I kan danne jer et indtryk ud fra billederne her- og så forstår I, hvorfor jeg blev så begejstret for Facebook billedet, og det er endnu mere smukt i virkeligheden. Det er lige sådan en omkransning af vores terrasse, som jeg drømmer om.


Den smukke terrasse som Tina fik i gave til sin runde fødselsdag – var jeg misundelig? Helt sikkert- hvem ville ikke gerne sidde her hver eneste sommeraftenen?

Vi talte også en del omkring, hvordan man kan sammensætte forskellige Dahlia blomster. Nogle er meget farve eller form koordinerede, andre kan bedre lide, når blomsterne er forskellige i type og farve. Tina er en af de sidste. Men tag ikke fejl, hendes placering er bestemt ikke bare random, de er placeret sådan, at der altid er noget nyt og spændende som man får øje på i bedene- jeg kunne beundre hendes have i flere timer, der er så mange smukke indtryk. 

I løbet af vores havesnak kom vi omkring en masse af mine newbie spørgsmål om opbevaring, forspiring, de forskellige typer af Dahlia og hvilke erfaringer Tina har med pasning af sine blomster. 

Tina har heldigvis en baggrund som underviser i militæret, så hun er vant til at blive stillet en masse spørgsmål. Jeg lærer mest ved at se tingene, og Tina var super god til at vise mig f.eks hvordan frøkapslerne ser ud og hvad man så kan gøre med dem. 

Det var et rigtig hyggeligt besøg hos Tina og alle hendes Dahlia. Det gav rigtig meget inspiration til, hvordan jeg vil indrette min have med Dahlia og også mere til “Sådan kan man passe sine Dahlia” “idebanken”. Jeg fik naturligvis også ført en hel del blomster til min Dahlia ønskeliste- her er et par stykker

Jeg har lang vej endnu i min “uddannelse” i Dahlia blomster og pasning af dem, men jeg samler erfaring, hvor jeg kan og som Tina påpeger, det er vigtig at gøre sine egne erfaringer, det, der virker for en i egen have- er ikke nødvendigvis det, der virker i en anden have – men en ting er sikkert, Tina gør helt bestemt noget helt rigtig i sin have, for wow- bare wow.