Mynte- det skal man have!!


“Skat, hvorfor har vi egentlig mynte?” Det spurgte min mand mig om, da han endnu engang gravede mynte op til en af mine kollegaer. “Vi bruger den jo sjældent og den breder sig som en i h..” Han har jo fuldstændig ret, men mynte skal man da have stående som krydderurt, ikke? 

Jeg følte mig straks forpligtet til at kæmpe for mynten, som jeg egentlig beundrer meget for dens ukuelighed. Klip den ned- den kommer igen, sæt den i et højbed og inden du er færdig med at sætte den i bedet, så har den bredt sig. Smid den i haveaffaldet og du har den lifligste duft af mynte i hele området. Mynten er bare en true survivor og det kan jeg faktisk godt lide. Så hvad bruger vi den egentlig til? 

Mynte- kort fortalt 

Mynten stammer oprindeligt fra Vestasien eller Sydeuropa, men i dag vokser den overalt i det temperere bælte. Der findes mange forskellige arter af mynte, med forskellige dufte og smage, f.eks Pebermynten, der er en krydsning mellem den grønne mynte og vandmynten og mynte med chokoladesmag, mmm- det lyder faktisk ret så lækkert. 

Nogen dyrker mynten for at bruge den som krydderurt til madlavning, andre for duftens skyld, nogle at sorterne dufter helt fantastisk, f.eks Ananasmynten, den kan man kende ved den har nogle fine hvide “rammer” på de ellers grønne blade. Den skulle også være ret så fantastisk i desserter. (Gæt selv, hvad den smager af) 

Andre dyrker også mynte for deres smukke, små blomster. Vores kommer med nogle små hvide blomster, der ligger som nogle små kranse omkring myntens stængel.

Blomsterne er meget yndige og er også spiselige- de smager rigtig meget af mynte og de kan f.eks pynte i en salat eller på en dessert. Når mynten har afblomstret, så kan man klippe den ned, så vil den skyde igen og er ligesom blevet forynget og klar til kamp igen. 

Hvis man er the-drikker, så skulle den Marokkanske sort være helt forrygende, den kan tørres og anvendes som almindelig the, man kan også drikke frisk mynte the, ved bare at hakke nogle gode håndfulde mynte, tilsætte lidt sødme (f.eks honning), kogende vand på og så lige lade den trække i 10 min, så kan den drikkes. Det er så ikke noget vi drikker, her på matriklen, så det har jeg ikke testet.  Men her i løbet af sommeren, har jeg nydt et glas iskoldt vand med mynte, det er bestemt ikke tosset – og så gør det heller ikke noget at helt almindeligt vand også ser lidt mere festligt ud, vel?

Man kan også tørre sin mynte (hænge den op, på helt traditionelt vis- så har man mynte til sin mad eller til the hele vinteren, for om vinteren, der visner mynten væk. (Men bare rolig- den kommer igen til foråret) 


Når man skal plante mynte

Hvis du vælger at sætte mynte i have bed, så håber jeg, at du er udsædvanlig glad for mynte. Du skal forberede dig på, at den hurtigt overtager det hele. Myntens rødder rækker utroligt langt og det går lynende hurtigt. 

Hvis du er knap så glad for mynte, men stadig gerne vil have den i et bed eller højbed, så grav den ned i en spand i bedet/ højbedet- så har du stadig lidt kontrol over den. 

Mynte kan sagtens stå i krukker på terrassen, eller rundt om i haven. Bare husk at omplante den engang i mellem, da den ellers efter nogle år, kan sprænge krukken. Den kan stå både i sol eller halvskygge- mynten klarer alt. Den kan tåle en smule udtørring, men må naturligvis ikke blive totalt tør- det er jo ikke en ørkenplante. Modsat må den hellere ikke soppe rundt i vand, så den skal bare vandes samtidigt med, at krukkerne i haven får vand. 

Vores brug af mynte

Vores mynte er ikke en særlig sort, mere den slags man lige flår ned fra hylden i grønt afdelingen, fordi man har fået en ide om, at nu er det sommer så i aften, der skal der drikkes Mojito- og lige til det formål, der er vores mynte faktisk ret så god..efter indtagelsen af et par Mojitos, så er den faktisk forrygende god!!

Jeg har også kastet mig ud i en Gin & Tonic med mynte- mest fordi, jeg bedre kan lide gin end rom, og jeg blev virkelig positiv overrasket over den friske smag mynten bidrog med der, jeg lavede bare en helt almindelig G &T- dog med en tonic lavet på Pink grape, det skulle være lidt tøset. 

Men den skal kunne noget mere ellers kan jeg ikke blive ved at forsvare dens efterhånden ret store omfang i vores beskedne krydderurte-højbed, så det må testes. 

I aften består menuen af lækker hjemmelavet koldskål og dertil sprøde hjemmelavede kammerjunkere.
Mynten kommer i, så citronen i koldskålen har lidt af spille med. Hornviolerne er bare fordi det er så kønt. Man kan sagtens spise dem- men sørg for at de enten er købt til formålet, eller vokser i din egen have. Så ved du om det er øko og ikke har været udsat for bil-os og lign. 

Jeg har også afprøvet noget stegt fisk med mynte, timian og oregano – her med stuvet spidskål og rejer til. Jeg var lidt (for) forsigtig med mynten, den bidrog i hvertfald ikke med noget særligt til denne ret. 


Mynte- to be or not to be?

Jeg har (indtil videre) fået min mand overtalt til, at vores mynte lov til at “to be” i haven- den har dog fået en slags have time-out og er sat lidt i skammekrog i en krukke for sig selv og ikke længere i krydderurte -højbedet.

Den stod og “mukkede” nogle dage over sine nye boligforhold, men den skal nok klare sig- det gør mynte nemlig altid. Og mynte- Det skal man altså have.