Midt i en agurketid


Agurker, agurker, agurker- og lidt lækkert mad

Juli måned er en måned hvor der er ro på alt, alle holder ferie og der sker intet af betydning i landet- undtagen i drivhuset, for der er der dælme knald på lige nu. Det bugner med lækre, saftige, sprøde og faste agurker, de er lige præcis som en agurk skal være og så langt fra det man kan købe i supermarkederne. Intet slår en frisk agurk fra drivhuset.

Det er jo manden min, der regerer i drivhuset (han skal jo have et sted, hvor han bestemmer og han har fuldstændig styr på agurkerne i år. De er flotte, med sunde store blade og masser af blomster og agurker. Vi har købt 2 forskellige agurkeplanter i år, en almindelig “Summer Spring” og en unavngiven stakkel.

Staklen kommer lidt langsomt, men det var også et redningsforsøg, han kastede sig ud i. Jeg var faldet over planten ved et tilfælde og tænkte, at den så godt nok lidt sølle ud, men Mikal har fået givet den noget kunstigt åndedræt (gødning, vand og lys) og det trives den super med. 

Disaster- snegle og skygge 

Selvom vi på rigtig mange områder, er totalt have newbies, så har vi faktisk haft agurker i drivhuset et par gange før. Sidste år havde vi total agurke disaster- intet virkede. De voksede ikke, bladene blev grimme, de hang totalt med næbbet.

Vi (mest Mikal- jeg blander mig, (næsten) ikke i drivhusplanerne) har siden læst os frem til at agurker gerne vil have meget sol og sidste år stod de på den modsatte væg i drivhuset, hvor vores kæmpe ligusterhæk nok har givet for meget skygge. Der var naturligvis også invasion af snegle i drivhuset sidste år, de elsker også agurker. Det vi har haft gode erfaringer med, er at fjerne blade/ stængler fra gulvet og hænge så meget agurk op som muligt. 

Pasning og pleje af agurker- en mini guide

Har I en særlig måde at dyrke agurker på? Her er vores erfaringer (so far so good) 

 • Agurke planter plantes ud til fars dag! Indtil da må du have planten stående i en vindueskarm. Man kan købe agurke frø og forspire, men med mine planer om forspiring af blomsterfrø, så har vi bare ikke vindueskarme nok i huset- og krukkerne skal jo have blomster, ikke? 
 • Sørg for lys nok i drivhuset – man kan også plante agurker på friland, men det har vi ikke indrettet haven efter og vores lille matrikel er ikke særlig stor. Så der er ikke plads til køkkenhave. 
 • Vand, vand, vand! Kodeordet for agurk – agurker består jo mest af vand, så derfor skal de have en del tilført. Hvis du ikke bruger kapillærkasser, hvor du vander direkte i kassen, så skal du lige passe på, ikke at vande ved selve plantens stamme (rodhalsen), planten kan ikke lide at soppe i vand og den kan altså også få noget svamp- så brug kapillærkasserne
 • Gødning- giv planterne noget gødning efter 2-3 uger, vi har bare brugt noget helt almindeligt drivhusgødning, det virkede fint.
 • Husk at binde agurkerne op, de vil mægtig gerne kravle hen ad gulvet, så bind dem op i loftet, eller i en eller anden form for espalier.
 • Når så agurken eksploderer med blade og sideskud, så skal saksen findes frem. Fjern alle agurkeskud, der vokser fra selve stammen. Du skal også fjerne sideskud – men først efter der er kommet 2 blade. Det lyder hårdt og jeg tænker hver gang (for det skal gøres ret tit), at der aldrig kommer agurker. Men bare rolig, der kommer rigeligt! 

Agurker- så skal der spises

Alle de agurker skal jo bruges, vi gør alle i familien, hvad vi kan for at spise dem friske og sprøde- men der er grænser for, hvor meget rå agurk man har lyst til. Men hvad gør man så? Man leger Laura fra Matador og sylter dem. Så jeg har syltet agurker med kæmpe succes- her er lige en hurtig opskrift:

 • 1 dl sukker 
 • O,5 L vand
 • Bringes i kog så sukkeret bliver opløst. Når det er kølet lidt af tilsættes
 • 2 dl alm lagereddike, (jeg har også brugt en lokal æblecidereddike, det er også lækkert)
 • 1-2 tsk peberkorn. (Vi kan godt lidt peber/ agurk smag, men prøv dig frem) 

Jeg putter så mange agurker jeg kan ned i glasset ( som lige skal skoldes inden) og det smager fantastisk og tager 5 min. Men kunne sikkert også tage nogle krydderurter sammen med agurkerne, jeg tænker især dild eller timian. Har I prøvet at tage andet med?

Det kan bruges efter en halv times tid- så er agurkerne stadig knasende lækre og helt perfekt til kylling fra grill. Jeg har ingen anelse om hvor længe, de kan holde sig på køl- de forsvinder ret så hurtig i vores hjem. 

Græsk salat med grøn peber, agurk og frisk oregano

Jeg lavede et opslag på Instagram omkring peberfrugter og snegle (og mine frustrationer omkring sidst nævnte) Så fik jeg verdens bedste opskrift fra @salatboden på en Græsk Salat med netop de grønne peberfrugter. Der skulle naturligvis også andre ingredienser i, der i blandt agurk, tomat og oregano- alt der vokser i min have og drivhus- match made in Heaven! Jeg toppede det så af med en ufiltreret jomfru olivenolie fra www.casajada.dk Det smager gudeskønt, tager få minutter at lave og bliver helt bestemt en ny favorit her i huset. Næste gang, skal jeg så liige huske at have oliven i huset, lige til at give det sidste græske pift, så man kan drømme sig til Kreta, så er det altså rigtig sommer!

Kaster I jer ud i spændende retter med agurker? Har I succes med agurker? Tag mig endelig på Instagram @krukkededroemme Det ville være vildt hyggeligt at se hvad I finder på.