Frøsnapper- bestemt: indsamling af frø


Jeg har tidligere skrevet om hornvioler- jeg er bare vild med dem. En af forårs krukkedrømmene er, at have krukker fyldt med hornvioler og til det, skal man jo bruge frø- mange frø (tror jeg)

Men hvordan samler man frø fra hornviol? Hvordan tørrer man dem, opbevarer dem, sår dem og i hvad? Der var tydeligvis rigtig mange ting jeg aldrig havde prøvet før, så det her er helt nyt “untouched” territorium for mig – vi prøver og ser hvad der sker.

Hornvioler blomstrer hele sommeren, især hvis man sørger for at tage de visne blomster af, så planten ikke skal bruge energi på at danne frø, men i stedet kan danne nye blomster. Smart, ikke? Men hvis man nu gerne vil have frø, så skal man altså lade nogle blomster visne (bare rolig- der er rigeligt, til det stadig ser kønt ud) Når der så er dannet frøkapsler, så hapser man dem bare. Nogle er lukkede som på det øverste billede, andre ligner en slags Sci-fi orm med frø – nogle mere åbne end andre

Jeg har så lagt dem i et kaffefilter, med navn og årstal på og lagt dem til tørre. Der går ikke mange dage, så kan man høre at filteret rasler, hvis man ryster dem. Om man så skal vente til frøkapslerne selv har åbnet sig eller om man kan gøre det på “min måde”, tja det ved jeg jo så ikke helt endnu.. Det er så her “have-zen meditation” gerne skulle træde i kraft og min tålmodighed skal tøjles.. Så jeg trækker vejret og tæller langsomt ned til den første spiring (måske viser sig) Det tager ca 14 dage- og jeg har jo allerede sat nogle frø igang med forspiring (se indlægget Vild med Violer)

En lille advarsel- man bliver bidt af at være Frøsnapper! Jeg besøgte min søde svigerinde for nyligt og hun havde de her yndige blå/ lilla Stedmoderblomster i krukke. Haps haps, så var der lidt frø til min samling.