Blame it on the Dahlias


Jeg er blevet forelsket..i en plante.. Ja, det lyder fuldstændig tåbeligt, men jeg bliver fascineret, beruset og fyldt med glæde når jeg ser de her smukke blomster. Så det er vel en slags forelskelse, jeg oplever. De er klart de mest krukkede planter jeg længe har set.


Stolte knejser de i alt deres farveflor, og praler med deres skønhed, de er dog “kun” smukke, der er ingen berusende duft med og ved I hvad- det er helt okay. De gemmer sig ikke bag store blade eller kommer med små nærmest usynlige blomster, de er virkeligt fremme i skoen og viser sig frem i mange forskellige udtryk og farver, det sætter jeg faktisk pris på- vis hvad du kan, lad være med at gemme dig bag blade og buske. Men så vil de også graves op, når frosten kommer, for uha, kulde er ikke noget for havens stjerne, det nægter de at stå model til. Ja, når man er så smuk, så må man altså gerne også have lidt primadonna nykker og kræve forskelsbehandling, i hvert fald i min have. 

Jeg er igang med at uddanne mig og læser en del om Dahlias lige nu, jeg sætter al den viden jeg kan komme frem til, ind på siden omkring Dahlia- når jeg kommer så langt, for heldigvis har jeg mine egne Dahlias i haven lige nu som jeg kan nyde helt up close. 

Som I måske kan huske I har læst før, så er krukkerne og blomsterne noget, jeg kan mærke, får mig ned i gear, de tøjler min utålmodighed  og jeg øver mig i at langtidsplanlægge. Det er jo noget jeg gør i mit arbejde som skolelærer, så det burde jo ikke være så vanskeligt. Det skal bare startes op. 

Jeg startede med nogle købe planter, blandt andet denne lyserøde Dahlia (måske en Dahlegria Tricolore) og så var jeg hooked.

Der var ikke nogle Dahlia knolde, de skulle jo være plantet for længst. Men jeg fik mig et par små hvide Dahlias. Som I kan se er Dahlia også en lille smule krukkede i en lille krukke, når de skal have en roommate, det bryder de sig ikke om. Lige nu har jeg krukke mangel, så de må altså finde sig i at dele en krukke, selvom de ikke stortrives med alt for lidt plads.


Den anden hvide har fået gæster i krukken, små ørentviste, som ynder at gnaske i Dahlia, så den er også lidt småtrist. Jeg har endnu ikke haft held med at udrydde de små bæster, så det kan være jeg ender med at kapitulere og anvende noget krads giftigt stads, det er under overvejelse. 

Efter at være blevet meldt ind i forskellige Dahlia grupper på Facebook, hvor jeg rigtig kunne savle over de lækre Dahlias andre har stående i deres haver, så fandt jeg frem til http://www.blomstergaardenvedviborg.dk/ og de havde stadig nogle knolde tilbage. Jamen så kører man da til Viborg efter knolde. Her fik jeg også en forklaring på de forskellige typer af Dahlias, hvorfor nogen hedder Kaktus, andre anemone eller dekorativ og så videre. Blomstergården holder Dahlia festival d. 28 August, hvor man kan se blomsterne og bestille knolde. Det skal jeg bestemt ned og se, så er jeg også lidt mere på forkant til næste år. Tag et kig på deres hjemmeside, måske vi ses dernede? 

Jeg skal nok skrive mere på Dahlia siden om de forskellige typer, når jeg selv bliver lidt klogere og forhåbentligt har nogle billeder jeg kan sætte på. 

Jeg havde også fået bestilt nogle forskellige knolde hos https://www.lundhede.com/ hvor jeg fik en særdeles god betjening, nogle af de knolde jeg havde bestilt var udsolgt (sådan er det jo når man er alt for sent ude), men de sammensatte en flok til mig i de farver jeg ønskede og sendte til mig. Jeg ved ikke med jer- men når man bestiller varer online, så er man altid lidt spændt på hvad og hvornår man får sine varer. Der gik en dag og vupti, så havde jeg pludselig en masse knolde samlet sammen. Det er bestemt et sted jeg vil se nærmere på, både med knolde til næste år, men også de mange andre spændende ting de har på deres hjemmeside. Alle mine knolde (en – to- mange) var godt i gang med at spire, og hvis jeg skal nå at få glæde af dem i år, skulle de plantes. Så de er røget i højbedet, (mine markblomst drømme var alligevel bristet) og i plast spande midt på terrassen. Jeg er nemlig rendt ind i, at jeg mangler krukker!!! Så det skal jeg da have gjort noget ved. En af de mange fordele ved Dahlia er, at de skal graves op, så jeg behøver ikke tænke på at krukkerne skal være frostsikre, men kan købe dem jeg synes er mest dekorative i haven, det vender jeg tilbage til, når planterne er kommet mere frem. For lige nu er der ventetid.. tålmodig venten..kigger til mine små planter og glæder mig over de små spæde blade der titter frem mens jeg lægger planer for flere krukker, flere spændende Dahlias.