Alt det med småt -jordtyper og gødning


Husker I altid at læse det med småt?

Jojo, med lån og noget man skal skrive under på, der gør man, men ved accept af cookies og indkøb af planter, så er det der, jeg springer over. 

Når man nu som jeg starter totalt fra nul, så ville det måske have været en rigtig god ide, at have sat sig ned og læst op på alt det med småt. Som hvilken jordtype vokser Dahlias bedst i? Hvor i haven skal krukkerne placeres, for at de trives bedst? Skal de gødes og i så fald, hvor meget og hvor lidt? Kan de stå sammen med andre planter- og hvordan skal de andre planter behandles? (Det er jo ikke kun Dahlias der pynter i haven..endnu) 

Tja..jeg er åbenbart mere impulsstyret og fik ikke lige læst alt det med småt, så jeg har bare plantet Dahlia og de andre planter i ganske almindelig plantesække jord (der er højst sandsynligt nogle erfarne dahlia og krukke/have folk, der tænker “hmmmm….” lige nu) og jeg tilstår også, at de blev plantet uden Leca i. Der er dog et hul eller to i krukkerne, så eventuel vand kan løbe fra- lidt har jeg samlet op fra min mor igennem tidens løb, trods alt.

Mine blomster står også placeret i den brændende eftermiddagssol, som godt kan være lidt hård ved planterne. Hvis Dahliaerne vokser sig alt for høje, så er jeg heller ikke sikker på, at de står i nok læ. Men når der nu stod på planten, at de skulle have meget sol..og pointen var, at de skulle pynte i haven,hvor jeg manglede pynt, ja, så var det altså bare lige der, de krukker blev placeret, ingen grund til at læse alt det med småt. 

Fristelser og fejlkøb

Jeg vil godt indrømme- bare mellem os; jeg bliver meget fristet i plantecenteret -det har også givet nogle frustrationer over manglende blomster, som f.eks min smukke pind (billede) Nogen vil måske genkende den, som den smukke Pomelia, den oprindelige Hawaii blomst. Den var så smuk, da den fristede mig i plantecenteret med de fineste pink blomster. Så kom den i min varetægt og nu er det så …en pind.. en lidt sjov pind bevares, men jeg ville jo have blomsterne! Siden har jeg så sat mig lidt mere ind i den tropiske plante, som absolut ikke skal vandes kraftigt efter april…så der skulle den nok ikke have stået på terrassen, da det regnede i flere uger i træk.. suk

Men nu står den i fuld sol, som den gerne vil have, dog ikke i helt den ønskede jord, den vil åbenbart helst stå i kokusjord – det er da en krukke, der kræver særbehandling! Den får det lidt bedre til næste år, efter lidt vinterhi i stuen, så krydser jeg fingre for, at jeg får de fine og duftende “ægte” Hawaii blomster frem. 

De forskellige blomster i krukkerne kræver også forskellige typer af jord og vandinger-  det var måske noget man skulle have overvejet, da man fyldte indkøbskurven i maj. Dahlias elsker en god næringsrig jord, de må endelig ikke soppe rundt i våd jord. Jeg tænker, at knolden så rådner. Og ja, jeg vil da tænke meget mere over jordbunden næste år, når knoldene skal lægges igen, denne gang i noget sandblandet spagnum jord og når de går fra drivhus og ud in the real world, ja, så får de altså noget Leca med i krukken, just in case, at det skulle regne lidt voldsomt. Det kunne jo forekomme i den danske sommer. Lige nu er det vanskeligt at huske, at vi oftere har brug for paraply end parasol, for solen brager allerede ned i haven.  

Engelsk pensionistblomst

Min mor har haft pelargonier i mange år på terrassen, dem i den helt pang- røde farve, 

Jeg har faktisk aldrig brudt mig om Pelargonier, jeg har altid set dem som en pensionistblomst, gammeldags og ret kedelig, trods den røde farve. I år faldt jeg så for den engelske version- i lidt mere dæmpede farver og jeg må indrømme, at de nu har et ret så charmerende udtryk, så lige nu ser jeg dem som mere “Old school” end pensionistede. 

De skal så også behandles lidt særligt – de vil gerne tørre ud mellem vandingerne.. javel så, og hvad vil det så sige? Jeg har altid været rigtig god til at lade mine stueplanter tørre ud mellem vandingerne- dvs..at jeg nok oftest har glemt og vande dem og så er de døde (stakkels planter) Det er dog blevet bedre, denne Monstera, har efterhånden “over”levet længe i vores stue – for jeg er ved at lære tricket. Tørre ud betyder at overfladen er tør, men lige en halv finger nede i jorden skal den være fugtig…. der skal altså ikke dannes Grand Canyon kløfter, før man endelig vander planten.

Næste år tænker jeg, at jeg vil have pelargonierne igen på terrassen, Jeg vil prøve,om jeg kan få dem til at overleve vinteren over, det siger andre, er så simpelt – nu får vi se, om jeg kan opbevare dem korrekt, så de er klar til ny sæson på terrassen. 

Men næste år vil jeg have pelargonierne i ampler på den overdækkede terrasse, så bliver det rigtig Old School..hvis jeg kan finde de helt rigtige ampler (magter ikke de hvide i plastik) og nå, ja, hvis terrassen altså bliver bygget. 

Gødning- ultra kort

Gødning er (endnu) et element ved blomsterne, jeg aldrig har skænket en tanke, tidligere har jeg bare smidt de få planter ud vi have, når de blev lidt triste at se på. Men i år har jeg da købt og givet gødning- totalt målbart fremskridt. Gødning er jo kemi og temmelig kompliceret at læse om, når man står i plantecenteret (og ikke er kemi-nørd), så jeg tog den nemme (uerfarne) løsning og købte bare en “krukkegødning”og så har de fået af den. Jeg har ikke overgødet, men tilført til næring ved vandingerne, som jeg tænkte de trængte. Næste år vil jeg have købt nogle af de langtidsvirkende gødningstyper, de virker overskuelige, og jeg kan se at Claus Dalby lystigt fylder sine krukker med dem- og han ved da et eller andet om blomster. 

Alt det med småt

Jeg kommer aldrig til at nærlæse, hvad jeg egentlig accepterer ved cookies, men med jord og gødning, ja, det bliver en helt anden sag. Vintermånederne her i huset skal gå med at læse  op på gødning og jordbunde, så jeg er mere på forkant med, hvilke behov de planter, jeg allerede har i haven får de bedste vækstbetingelserne. Det eneste jeg er sikker på er, at der også næste år, vil blive indkøbt impuls fristelser fra havecenteret – men næste år vil jeg huske at læse alt det med småt- inden blomsten kommer i indkøbsvognen!